Milyen gyorsan lehet megtanulni egy nyelvet?

Jó lenne piszkosul gyorsan igaz?

Azonban van egy probléma, ami miatt nem tudod, hogy merre indulj. Ugyanis mindenki mást mond, és nem tudod kinek van igaza.

Ott vannak például azok az oldalak, amik azt állítják, hogy egy különleges csoda módszerrel bárki megtanulhat egy nyelvet, hetek alatt.

Persze gyanúsan hangzik, de mivel sokan annyira vágynak a nyelvtudásra bedőlnek ennek.

Nincs csoda módszer…

Igen, ebben van valami, azonban ezt sokszor azok mondják, akik csak vér és verejték árán képesek beleverni egy nyelvet a fejedbe.

A kép ennél azért messze árnyaltabb.

Azonban a csoda módszerek, amik alvás közben beleverik a nyelvet a fejedbe, nem léteznek.

Nézd, az emberek nem hülyék. He létezne egy ilyen módszer, mindenki ezt csinálná. A szomszéd néni, miután egy éjszakát végigaludt az új tananyagával, majd ezután, folyékonyan beszél a posta helyzetéről érdeklődő turistákhoz, azonnal meggyőzne mindenkit.

A baj, hogy ez nem történik meg. Ezeknek az anyagoknak tényleg nincs meg a „varázserejük” amiket a reklámokban ígérnek.

Azonban a másik oldalnak sincs igaza.

Nem kell vér-verejték a nyelvtanuláshoz

Azért mondják ezt, mert egyes nyelviskolák, képtelenek könnyen megtanítani.

Végül is igazuk van a saját szemszögükből, hiszen azt látják, hogy az ő tanulóik szenvednek, sokan feladják és csak a legkitartóbbak és legelszántabbak jutnak el valahová.

De még náluk is baj van. Messze nem elég, hogy nagy nehézségek árán tanulnak angolul, de még nem is tudnak jól.

Például miután több fordítót is végigjártam, és megkérdeztem az anyanyelvi lektoromtól, hogy jobbak-e ezek a fordítások csak ennyit mondott:

„Végigolvasva az első oldalt, sajnos a fordítás nem igazán jobb mint a legutóbbi. Még mindig sok mondatot kell újrarendeznem…”

(Itt van pontosan mit írt nekem angolul, ha érdekel: „I read through the first page and sadly the translation is not really much better than the last one. There's still a lot of restructuring of the sentences to make it flow naturally in English, and more natural sounding words and phrases to use like 'non-single men' instead of 'not nonindependent men’”)

Érdekes nem?

Ha kemény munka eredményeként, ennyire rendszeres hogy valaki rosszul beszél angolul, akkor valami csúnya probléma van a rendszerrel.

Az igazság az, hogy pontosan azért jön elő ez a probléma, mert a magyar nyelvtanra próbálják ráilleszteni az angolt és az piszkosul nem működik.

Ennek az eredménye, egy természetellenes beszéd.

Mi kell ahhoz, hogy jól megtanuld a nyelvet

A „jól” relatív dolog, de különböztessünk meg két fázist a nyelvtanulásban.

1. fázis: Segítséggel tanulod a nyelvet

Ebben a fázisban nem vagy képes önállóan tanulni. Nem tudod annyira a nyelvet, hogy rád ragadjon. Ilyenkor különböző módszerekkel kell eljuttatni egy olyan szintre ahol már magadtól is boldogulsz. Ilyenkor lépsz át a 2. fázisba.

2. fázis: Magadtól tanulod a nyelvet

Ebben a fázisban már képes vagy megértetni magad. Tehát tudod annyira a nyelvet, hogyha bármit elrontasz, vagy rosszul mondasz, akkor megérted, ha elmagyarázzák, hogy miért. Itt már a szavakkal sincs gondod, mert amikor hallasz egy szót, meg tudod kérdezni, hogy mit jelent és azonnal meg is jegyzed. Pontosan mint magyarul.

A fázisokkal az a a probléma, hogy sokan soha nem jutnak az elsőn túl. Ezért akarnak sokan külföldre menni és ott tanulni, mert közelebb áll a természetes tanulási folyamathoz.

De végül is ez sem garantálja a teljes sikert abban az esetben, ha az eredeti módszer hibás volt.

A vicc azonban az, hogy létezik egy könnyebb módszer is. És jobb eredményt is hoz. És meg fogsz döbbenni, hogy mennyi idő valójában megtanulni egy nyelvet.

Mennyi idő kell VALÓJÁBAN a nyelvtanuláshoz?

Számoljuk ki.

Nem rég, vettem egy könyvet: Randall Munroe: Magyarázókönyv.

Az érdekesség benne, hogy az 1000 leggyakoribb szóval magyaráz el nagyon bonyolult dolgokat.

Olyan dolgok működését mint például a nemzetközi űrállomás, sejtek, atomreaktor, robbanómotor, helikopter, mikrohullámú sütő, tengeralattjáró, a kőzetlemezek mozgása, számítógépház, laptop, bolygók, evolúció és más sok más.

Láthatod, hogy ezek nagyon bonyolult témák, mégis képes elmagyarázni a dolgok működését, mindössze ezer szóval.

Vagyis mondhatjuk, hogyha ezt az 1000 szót megtanultad, akkor eljutottál az első fázis végére. Persze ezeket mondatokban kellene tanulnod, ezt nagyon könnyű megoldani, hiszen az 1000 szóban benne kell lennie azoknak a szavaknak is amivel a mondatokat összerakod.

Vagyis ha ezt tudod használni, képes leszel folyékonyan beszélni, már csak szavakat kell tanulnod, hogy a bonyolultabb dolgokat is ki tudd fejezni.

Számoljunk!

Tegyük fel, hogy egy olyan egyszerű módszert használsz, mint a miénk. Ez azt jelenti, hogy naponta 10 szót pár perc alatt megtanulsz.

Úgy csinálod, hogy képet látsz a szóról, hogy rájöjj mit jelent. Utána a képeket a szó hangzás alapján ki kell választanod. Ez nagyon egyszerű. Szinte csak kattintgatsz és közben észrevétlenül megtanultad a szavak jelentését.

Később ugyanezt csinálod mondatokkal és mindig hozzáadunk pár szót.

Vagyis a 10 szó per nap nem ördöngősség, még más módszerekkel sem. Bár ha gyorsan akarsz vele végezni szerintem a miénk a legjobb.

Mivel úgy tűnik 1000 szóra van szükségünk, ha minden nap megtanulsz belőle 10-et akkor 100 napra van szükséged.

Nem várom el, hogy egy hét minden napján tanulj. Lehet, hogy nem mindig jön össze, vagy pont szükséged van egy kis szünetre Ezért csak öt nappal számolok egy héten. Vagyis havonta 20 napot tanulsz, és 10 napot pihensz.

Havi 20 nappal számolva 5 hónap alatt megvan az 1000 szó és átléptél a 2. fázisba.

Az 5 hónap tehát teljesen reális. Ha kevesebbet tanulsz, akkor lehet hogy picit hosszabb, de ha mondjuk 16 szót tanulsz meg naponta, heti 5 nappal számolva 63 nap alatt végeznél. Vagyis 3 hónap érnéd el azt a szintet, hogy tudsz beszélni 1000 szóval.

FIGYELEM! Ez nem az alapvető angol!

Ezt szeretném, ha nagyon megértenéd. Ez az az angol amit a leggyakrabban használnak. És ezzel bonyolult dolgokat is körbe tudsz írni, nem csak egyszerűeket!

Vagyis ez idő alatt nem arról van szó, hogy megtanulsz valahogy angolul. Arról van szó, hogy elboldogulj a nyelvvel, bármilyen helyzetben, és képes legyél magadtól tovább fejlődni.

Ha kétségeid vannak, nézd meg ebben a bejegyzésben miért érdemes a leggyakrabban használt szavakat megtanulnod elsőnek.

De a számok magukért beszélnek.

Szóval ha azt gondolod, hogy ez egy jó módszer lehet a tanulásra, akkor vágjunk is bele!

Itt tudod elkezdeni >>

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.